More Fun Facts About Monkeys And Why They Are Strange

  • Because we all like fun facts and think that monkeys are cute.

The craziest of the fun facts about monkeys is that monkey babies are considered adults at four or five years old! Can you imagine that in human society?

  • Groups of monkeys work together to take care of the young monkeys and to play and cuddle with them.
  • Monkey babies are considered adults once they hit about four or five years old.
  • Patas monkeys live in groups divided by sex, so the male monkeys live with other males and the females live with other females.
  • There are monkeys that swim! The Proboscis monkeys are the swimmers of the monkey world.
  • Although wildlife experts advise against it, people love to have Capuchin Monkeys as pets.
  • Monkeys can recall specific routes in the forest when they go from one region of the forest to another. This is the smartest of the fun facts about monkeys.
  • The Tonkin Snub-Nosed Monkey has only 150 monkeys left in existence.
  • Female monkeys are the ones to take care of their children.
  • Old world monkeys are also known for filling their cheek pouches with food. Once they find a safe place to rest, they swallow their cheek food.
  • Missions, tribes, troops and cartloads are all words used to describe a group of monkeys.
  • Monkeys have opposable thumbs, allowing them to use tools and play games.
  • The word monkey comes from a popular German story “Roman de Renart,” or Reynard the Fox. In the story, the son of Martin the Ape is Moneke, that kinda sounds like “monkey.”
  • The leader of the monkeys is the largest monkey in the group. They fight for this position, so it’s actually the monkey that’s the largest and strongest.
  • The biggest monkeys are Mandrill monkeys. Adult males can weigh up to 100 pounds and can be up to three feet long. Did you know these fun facts about monkeys?
  • Mandrill monkeys have very colorful ears.
  • Mandrill monkeys have pouches in their cheeks and they store food in them. Do you wish you had a cheek pocket for your snacks?
  • Capuchin Monkeys use rocks as tools, helping them to smash the nuts they eat with rocks. THey also use large branches to club snakes.
  • The monkey that spends most of their lives in trees are the White-throated Capuchin Monkeys
  • Around the world, there are more than 264 different species of monkeys.
  • When Macaques want to communicate, they use facial expressions, much like humans! They will express different emotions by using their ears, brows, eyes and mouths.
  • Owl monkeys have eyes that see in the dark and they communicate through scent.
  • Grinning monkeys might be cute but in reality it’s a sign of aggression in monkeys. Yawning, head bobbing and pulling their lips are also signs of aggression for monkeys.
  • Monkeys sleep for about 9.5 hours a night.
  • Monkeys’ diets are filled with nuts, seeds, and flowers. Monkeys will also eat bird eggs, small lizards, insects and even spiders.
  • Monkeys groom each other while they’re close to water.

Did you know where the word monkey came from before you learned these fun facts about monkeys? Let me know in the comments!